A Panasil, a Kettenbach Dental igazi klasszikusa nemrég ünnepelte 40. születésnapját. Az első számú szilikon sikertörténete 1982-ben kezdődött, és azóta egy szerteágazó, nagy teljesítményű termékcsaláddá nőtte ki magát.

A gyúrható lenyomatanyag megírta a maga sikertörténetét. Több mint 35 év folyamatos fejlesztés után még mindig több ezer felhasználó használja az anyagot. Ez a több évtizedes termékfejlődés a precíziós lenyomatok terén elképesztő. A termékcsalád innovatív, tökéletesen összehangolt anyagokat kínál minden lenyomattechnikához és indikációhoz.

A sikertörténet azonban még itt sem áll meg. A legújabb mérföldkő az innovatív 50 ml-es patronrendszer bevezetése.

A fogorvosi rendelőben funkcionális vagy esztétikai fogpótlás nem lehetséges precíz lenyomat nélkül, tehát a fogpótlások fejlődése szorosan összefügg az állkapocs és a fogak lenyomatára alkalmas anyagok keresésével. Az egyre jobb anyagok használata során a fogsor illesztésének pontossága egyre megbízhatóbb. A fejlesztés mérföldköve kétségtelenül az A-szilikon alapú elasztomer anyagok piacra dobása volt.

Az első számú A-szilikonok, mint például a Panasil, a következő követelményeknek felelnek meg:

Tárolás/méretstabilitás

Nemcsak a lenyomat alakjának kell pontosnak lennie, de a stabilitást is garantálni kell.

Rugalmasság/helyreállítás

Az elasztikus anyagok nélkülözhetetlenek az alámetszett fogterületek torzításmentes reprodukciójához. Az anyagok különböző visszanyerési tulajdonságokkal rendelkeznek. A deformációt követően a lehető legteljesebb helyreállás szükséges.

Feldolgozás

Az adagolási vagy keverési hibák nem zárhatók ki kémiai kötőanyagok használatakor. Itt előnyös a kész keverőrendszerek használata. A gyártó által megadott kötési időt az anyaghoz és a lenyomatvételi módhoz kell igazítani, és be kell tartani.

Következetesség

Egyes lenyomatvételi eljárásokhoz nagyon folyékony anyagra van szükség (például fogatlan állkapocsszakaszok nyomásmentes reprodukálásához, vagy korrekciós anyagként kétlépcsős lenyomatokhoz). Más eljárásoknál azonban viszkoplasztikus anyagra van szükség (pl. tálca anyaga az előzetes lenyomatokhoz kétlépéses lenyomatoknál). A nyomóanyagok a DIN EN ISO 4823 szabvány szerint négy viszkozitási osztályba sorolhatók.

Részletek reprodukciója

Mindeneljárásnak jó részletreprodukciót kell elérnie. Ökölszabály: minél kisebb a folyóképesség és a felület, amelyet a lenyomatanyag nedvesíthet, annál kevesebb részlet jelenik meg. Mivel a szájüreg nyállal megnedvesített felületei nehezen száradnak, kívánatos a még nedves felületek jó részletreprodukciója is. A vizet tartalmazó lenyomatanyagok, például alginátok vagy hidrokolloidok itt kerülnek előtérbe. A felületaktív anyagok hozzáadásával az A-szilikonok kiváló hidrofil tulajdonságokat is fejlesztenek.

Fertőtlenítés

A fogorvosi rendelőben a lenyomatokat is fertőtleníteni kell. Az erre javasolt módszer a merítés vagy permetezés megfelelő fertőtlenítőszerrel. A vizet felszívni nem tudó lenyomatanyagok alkalmasabbak fertőtlenítésre, mint azok, amelyek vízben tárolva megduzzadnak.

Biokompatibilitás

A fogászati anyagok nem lehetnek mérgezőek sem a páciens, sem a fogorvos számára. Ezenkívül nem okozhatnak allergiát. Nem minden lenyomatanyag biztonságos allergológiai szempontból. Elengedhetetlen a lenyomatanyagok használati útmutatójában szereplő összetétel ellenőrzése.

Betegbarát

Sok lenyomatvegyülethez ízesítőanyagokat adnak, hogy a páciens számára ne okozzon stresszt a kellemetlen ízű vagy szagú anyag. Előnyösek a semleges ízű/szagú, valamint az íz-/szagmentes anyagok, mivel ezek nem serkentik a nyálelválasztást.

Tekintse meg webáruházunkban elérhető Panasil termékeinket itt.